atkepzes
Átképzés – a leggyakoribb visszatartó erők, és hogyan orvosoljuk őket

Életünk során mindannyian, megannyi átalakulást keresünk; legyen szó személyes fejlődésről, karrierünk felépítéséről, átképzésről vagy egészségünk javításáról. Azonban gyakran számos visszatartó erővel nézünk szembe, amelyek gátolják ezt az átalakulást, fejlődést. Ez a cikk arra fog fókuszálni, hogyan azonosítsuk ezeket a bizonyos visszatartó erőket, és néhány hatékony módszert is megosztunk azok leküzdésére.

Félelem

A félelem az egyik leggyakoribb visszatartó erő, amely megakadályozza az embereket abban, hogy radikális lépést tegyenek a változás felé. A változások mindig bizonytalansággal járnak, és sokan aggódnak a kudarc, az elutasítás vagy a tapasztalatlan területen való szereplés miatt. Azonban a félelem legyőzése elengedhetetlen ahhoz, hogy továbblépjünk.

A következő lépések segíthetnek leküzdésében:

a) Az okok megértése: Ismerd fel, hogy mi okozza félelmed, és írd le. Tudd, hogy pontosan mitől félsz a leginkább. Gondolatainkat és félelmeinket papírra vetve tisztábban láthatjuk a helyzetet, hiszen egy új, rendezettebb és objektívebb szempontból vizsgálhatjuk meg azt.

b) Pozitív gondolkodás gyakorlása: A negatív gondolatok és hátrányok mellé mindenképpen írjuk fel a pozitívumokat is. Mivel pozitívnak maradni valamivel nehezebbnek bizonyul az élet ezen útvesztőiben, ezért elsősorban fejlesszük pozitív gondolkodásunk! Koncentráljunk azokra az előnyökre és lehetőségekre, amelyeket a változás hozhat életünkbe!

Önbizalomhiány

Az alacsony önbizalom és önértékelés szintén gyakori visszatartó erők. Sok ember úgy érzi, hogy nem képes átalakulni vagy nem érdemli meg a sikert. Önbizalmunk növelése kulcsfontosságú az átalakuláshoz.

Nézzünk hát néhány módszert erősítésére:

a) Pozitív megerősítés: Fogalmazd meg pozitív tulajdonságaidat és eddig elért eredményeidet, sikereidet és használd ezeket az emlékeket, hogy erősítsd az önbizalmadat!

b) Kihívások elfogadása: Vállalj új kihívásokat és célokat, még akkor is, ha azok kezdetben ijesztőnek tűnnek. Az ilyen kihívások segíthetnek abban, hogy új személyes sikereket érhess el, amik garantáltan növelni fogják önbizalmad.

c) Az erőforrások kihasználása: Bizonytalan vagy a munkahely váltásban? Nem tudod, hogy a számodra legmegfelelőbb szakmát akarod-e elsajátítani? Használd ki a rendelkezésedre álló erőforrásokat, például könyveket, kurzusokat vagy online közösségeket, ahol hasonló témakörökkel és történetekkel ismerkedhetsz és amelyek támogatják az önbizalmad és a személyes fejlődésed.

Pénzügyi bizonytalanság

A pénzügyi bizonytalanság gyakran gátol minket abban, hogy átalakítsuk életünket. A változásokkal járó anyagi kockázatok és jövedelemünk változásainak félelme így hamar, igen meghatározó visszatartó erővé válik. Azonban a pénzügyi bizonytalanság kezelése elengedhetetlen a sikerhez.

a) Költségvetés: Készíts egy részletes költségvetést és pénzügyi tervet a változásokkal járó időszakra. Mennyibe kerül az áhított tanfolyam, képzés? Van lehetőség részletfizetésre? Kell majd könyveket vásárolni? Milyen anyagok elérhetők ingyenesen online? Légy tisztában vele, hogy mennyi pénzre lesz szükséged, és milyen források, lehetőségek állnak rendelkezésedre.

b) Tartalék: A költségvetés készítés gyakran nemhogy oldja bennünk a pénzügyi feszültséget, hanem éppen, hogy felerősíti azt. Elsőre elrettentő lehet szembesülni a szükséges kiadásokkal életünk jobbátételéért. Éppen ezért fontos gondolni további tartalékokra is. Próbálj meg tartalékot képezni a változásokra való felkészülés céljából, valamint az esetleges átmeneti időszakra. A tartalékképzés segít abban, hogy kezelni tudd az esetleges pénzügyi nehézségeket és váratlan költségeket is.

Éppen szemezel a Szókratész Akadémia valamelyik online tanfolyamával? Képzéseinket igyekszünk elérhető és kiszámítható áron nyújtani, amelybe már a tananyagok is bele vannak kalkulálva. Így nem kell aggódnod a váratlan kiadások miatt, sőt, Akadémiánkon részletfizetés is lehetséges!

 

Érjük el együtt kitűzött céljaid! Sohasem késő elkezdeni!

Több
olvasnivaló