Hol tudok elhelyezkedni pedagógiai asszisztensként és milyen feladataim lesznek??

Az alábbi blog cikkünkből megtudhatod, hogy milyen pedagógiai asszisztensként dolgozni és, hogy milyen feladataid lesznek, amennyiben ezt a hivatást választod. Továbbá azt is részletezzük, hogy milyen területeken van szükség pedagógiai asszisztensekre és a cikk végén egy extra információval is ellátunk a bérezésre való tekintettel.

Olvass tovább!

MILYEN ÁLLÁSOKAT TUDSZ ELVÁLLALNI, HA PEADAGÓGIAI ASSZISZTENS VAGY/LESZEL?

Egy pedagógiai asszisztens alapvetően bölcsődében, óvodában és iskolákban tud elhelyezkedni. Emellett gyermekotthonokban, lakásotthonokban továbbá gyermeknevelő és gondozó intézményekben tudja végezni munkáját egy felsőfokú végzettségű szakember irányítása mellett.

A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENS FELADATAI

Ha bölcsődében dolgozik: A kisebb gyerekekkel mindig sok a törődnivaló, így van mit tenni a dadus és az óvónők mellett. A pedagógiai asszisztens feladatai ekkor a gyermekek mosdóban való segítése, öltöztetése, altatásnál való segédkezése, a konyhán való segítségnyújtás, etetés.  A délutáni foglalkozásokat tekintve is van mindig mit tenni: játékok elővétele, elpakolása, vágás, faragás, ragasztás, éppen ami a feladat és az ahhoz szükséges eszközök előkészítése.

 

Ha óvodában dolgozik: Óvodai körülmények között hasonlóképpen a bölcsődei elhelyezkedéshez, nagy szerepe van a pedagógiai asszisztensek a dadusok és az óvónők mellett.  A feladatai közé tartozik: ebédeltetés, terítés, asztal leszedés, mosdóba segítése a gyerekeknek, öltöztetés, a foglalkozások előkészítése, gyermekek kísérése, abban az esetben ha kültéri program van, esetleges takarítási feladatok ellátása, felsöprés, felmosás.

Egyszerűbben fogalmazva a pedagógiai asszisztens ott segít ahol tud és foglalkozik az esetlegesen gyengébb képességű gyermekekkel.

 

Ha iskolában dolgozik: Abban az esetben, ha a pedagógiai asszisztens iskolában dolgozik, akkor az az iskola részéről luxusnak számít. Ő a tanító jobbkeze, iskolai környezetben a feladatok közé tartozik reggelente várnia  diákokat, helyettesíteni a lyukas órákat abban az esetben ha nincs szaktanár, segít étkeztetni,  segít pakolni, segít a kültéri programokban, kirándulásokban, uszodába járásban. Ő itt ebben az esetben is ott segít igazából, ahol tud.

Különös figyelmet fordít a hátrányos szociálkulturális helyzetből jövő gyermekekre és családjukra. Munkája során differenciált bánásmódot alkalmaz.

MILYEN KÉPESÍTÉSEK SZÜKSÉGESEK, HA JELENTKEZNI SZERETNÉL ENNEK A SZAKMÁNAK A TANULÁSRA?

Ahhoz, hogy pedagógiai asszisztensek jelentkezz, csupán egy érettségi vizsgára van szükséged. Természetesen, ha van ennél magasabb végzettség az sem baj, de a minimum az az érettségi.
Továbbá szükség lesz egy okostelefonra, számítógépre vagy táblagépre, illetve e-mail címre és internet kapcsolatra.

EGY PLUSZ INFÓ

A teljes állásban dolgozó pedagógus minimális fizetése 2023. január 1-től bruttó 391 248 forint, mely nettó bérre átszámítva 260 180 forint kedvezmények nélkül.

Több
olvasnivaló