14. Konyhai feladatok a dajka tevékenységében. Fejtse ki az ételmintavétel szabályait, eszközeit, lépéseit, valamint a mosogatás követelményeit, fázisait! Mutassa be az ételmaradék tárolására vonatkozó előírásokat!

  A konyhai feladatok ellátását abban az esetben végzik a dajkák, ha nincs erre megfelelő személyzet, illetve, ha hiányzik a konyhai dolgozó. Ezért tisztában kell lennie a konyhai feladatokkal és szabályokkal. Az ételminta vétel szabályai: minden főtt és készített ételből, illetve hentesárúból 100 gr mennyiséget el kell tenni mindennap hűtőszekrénybe. Tárolási ideje 72 óra. Azért […]

13. Konyhai feladatok a dajka tevékenységében. Mutassa be az étel szállítótól történő átvételének lépéseit, valamint az ételek szakszerű tárolására, tálalására és hőmérsékletére vonatkozó szabályokat!

  A HACCP előírásait melegítő konyha esetében – külön személyzet nem lévén – a dajkáknak kell teljesíteniük.  A szállított étel átvétele HACCP előírásai szerint: Át kell venni az ételt, zárt edényben az ételkísérő jegy alapján. Ez tartalmazza az étel nevét, mennyiségét, hőfokát, minőséget megőrző időt, az átadó aláírását, dátumot, az étel készítés idejét, átvevő aláírását, […]