20. Beteg gyermek a bölcsődében és az óvodában. Mutassa be a lázas állapot jellemzőit és a dajka feladatait a lázas gyermek gondozásában!

  A láz a gyermekbetegségek leggyakoribb tünete, a szervezet védekező reakciója. A magas láz a szervezetet nagyon megviselheti. 36–37 ⁰C normális testhőmérséklet 37–38 ⁰C hőemelkedés 38–39 ⁰C láz 39–40,5 ⁰C magas láz 40,5 ⁰C felett igen magas láz A láz leggyakoribb okai: Fertőzés, túlmelegedés, napszúrás, megfázás. Ellátásának lépései: megfigyelés – észlelés, lázmérés – hőmérőzés, lázcsillapítás. […]

19. Programok a bölcsődében és az óvodában. Mutassa be az intézményen belüli és intézményen kívüli programok lehetőségeit, valamint a dajka feladatait a programok előkészületeiben, lebonyolításában és a programot követően.

   Intézményen belüli programok: A mindennapokból kiemelkedő, időről időre visszatérő, sajátos keretek között lezajló események az ünnepek. Kiemelkednek az óvoda mindennapi életéből, de előzményei és emlékei illeszkednek a gyerekek természetes életmenetébe. Tevékeny várakozás előzze meg az ünnepeket. A gyerekek és a dajka vegyenek részt az előkészületekbe. Az ünnepek fényét emeli a feldíszített óvoda, a gyerekek […]

18. Ünnepélyek a bölcsődében és az óvodában. Mutassa be a bölcsődei és az óvodai ünnepélyek típusait! Beszéljen a dajka feladatairól az ünnepélyek előkészületeiben és lebonyolításában, valamint az ünnepélyek lebonyolítását követően!

  A mindennapokból kiemelkedő, időről időre visszatérő, sajátos keretek között lezajló események az ünnepek. Kiemelkednek a mindennapi életéből, de előzményei és emlékei illeszkednek a gyerekek természetes életmenetébe. Megjelenik a különböző tevékenységek tartalmában. Pl. mézeskalács sütés, karácsonyi dísz készítése, húsvéti tojás festése stb. Tevékeny várakozás előzze meg az ünnepeket. A gyerekek és a dajka vegyenek részt […]

17. A bölcsőde és az óvoda udvara. Mutassa be a biztonságos bölcsőde és óvodaudvar sajátosságait, valamint a dajka feladatait az udvar biztonságának fenntartásában!

  Az udvar kialakításának követelményei –    Növények az udvaron –    Hinták, csúszdák, mászókák az óvodaudvaron –    A homokozó ápolása –    Az udvar rejtett veszélyei A kisgyermeket körülvevő tárgyi környezetet – beleértve a játszóudvart –, a jogszabályi és szakmai előírások, a csoportokba járó kisgyermekek létszáma, életkora, igényei alapján úgy kell kialakítani, hogy az biztonságos legyen és […]

16. Takarítási feladatok a dajka tevékenységében. Részletezze a gyakran használatos háztartási kisgépek alkalmazásának előírásait! Mondja el, hogyan használja szakszerűen és biztonságosan a mosógépet, a vasalót és a porszívót!

  Mosás az óvodában –    A mosógép tárolása, a mosás helyszíne –    A szakszerű és biztonságos mosás lépései –    Vasalás az óvodában –    A vasaló tárolása, a vasalás helyszíne –    A szakszerű és biztonságos vasalás lépései –    A biztonságos porszívózás feltételei –    Érintésvédelmi szabályok betartása A dolgozót óvodába lépéskor tűz- és munkavédelmi oktatásban kell részesíteni. […]

15. Takarítási feladatok a dajka tevékenységében. Mutassa be az óvodai dajka feladatait a bölcsőde és az óvoda rendjének, tisztaságának megteremtésében és fenntartásában! Beszéljen a takarítás típusairól, a tisztítószerek használatának és tárolásának szabályairól, valamint sorolja fel a védőruházat részeit!

  Takarítás         A belső felszerelési és berendezési tárgyak könnyen tisztíthatók és fertőtleníthetők legyenek.        Tisztításuk nedves, fertőtlenítős ruhával történjék. Járvány esetén a vonatkozó közegészségügyi szabályok szerint kell a takarítást végezni. A bölcsődében használatos mosható gyermekjátékokat szükség szerint naponta, akár többször is, folyó meleg vízzel szükséges lemosni. Hetente egyszer minden játékot mosni és fertőtleníteni, járvány idején […]

14. Konyhai feladatok a dajka tevékenységében. Fejtse ki az ételmintavétel szabályait, eszközeit, lépéseit, valamint a mosogatás követelményeit, fázisait! Mutassa be az ételmaradék tárolására vonatkozó előírásokat!

  A konyhai feladatok ellátását abban az esetben végzik a dajkák, ha nincs erre megfelelő személyzet, illetve, ha hiányzik a konyhai dolgozó. Ezért tisztában kell lennie a konyhai feladatokkal és szabályokkal. Az ételminta vétel szabályai: minden főtt és készített ételből, illetve hentesárúból 100 gr mennyiséget el kell tenni mindennap hűtőszekrénybe. Tárolási ideje 72 óra. Azért […]

13. Konyhai feladatok a dajka tevékenységében. Mutassa be az étel szállítótól történő átvételének lépéseit, valamint az ételek szakszerű tárolására, tálalására és hőmérsékletére vonatkozó szabályokat!

  A HACCP előírásait melegítő konyha esetében – külön személyzet nem lévén – a dajkáknak kell teljesíteniük.  A szállított étel átvétele HACCP előírásai szerint: Át kell venni az ételt, zárt edényben az ételkísérő jegy alapján. Ez tartalmazza az étel nevét, mennyiségét, hőfokát, minőséget megőrző időt, az átadó aláírását, dátumot, az étel készítés idejét, átvevő aláírását, […]

12. Pihenés a bölcsődében és az óvodában. Mutassa be az ebéd utáni pihenés sajátosságait a bölcsődében és az óvodában! Sorolja fel a nyugodt alvás feltételeit, valamint a dajka feladatait a helyes alvási szokások kialakítása terén!

  A biztonságérzet megteremtéséhez a gyermekeknek a csoportban az ágyuknak állandó helye van. A bölcsődei dajkának a fektetőket ugyanabban a sorrendben, ugyanarra a helyre kell elhelyeznie. A gyermek az ágyát megkeresve próbálkozik a vetkőzéssel és lefekszik. Ha a gyermek kint alszik, akkor a gyermek önállósági törekvéseinek megfelelően segít az öltözködésben, az ágyához viszi/kíséri a gyermeket, […]

11. Étkezés az óvodában. Mutassa be az óvodai étkezések jellemzőit, a csoportszobában történő tálalás, kiszolgálás sajátosságait, valamint a dajka feladatait a higiéniás és kulturált étkezési szokások kialakításában

   Az étkezés megszervezése, kulturált lebonyolítása fontos gondozási feladat és fontos területe az egészségnevelésnek. Az ízlésesen megterített asztal fokozza az étvágyat és kulturált viselkedésre késztet. Csak ép, tiszta gyermekméretű eszközöket használjanak. Az étkezésekre azonos időpontban kerüljön sor. 2.5-3 órás szünet legyen az étkezések között. Ennyi idő kell, hogy feldolgozza a gyomor az előzőt és kiürüljön. […]