Mi alapján válasszunk szakmát, ha át akarjuk képezni magunkat?
Mi alapján válasszunk szakmát, ha át akarjuk képezni magunkat?

Az átképzés az egyik legjobb módja annak, hogy változatosabb és kifizetődőbb karriert kezdjünk el építeni. Azonban, amikor eldöntjük, hogy átképezzük magunkat, akkor számtalan kérdés merülhet fel bennünk; Milyen szakmát válasszunk? Melyik képzésre jelentkezzünk? Milyen lehetőségeink lesznek majd az új szakmánkban?

Az alábbiakban összefoglalunk néhány szempontot, amelyeket érdemes figyelembe venni a megfelelő szakma vagy képzés kiválasztásakor.

Értékeljük saját készségeinket és érdeklődési területeinket

Az első és legfontosabb tényező, amelyet figyelembe kell venni az új szakma kiválasztása során, az az, hogy milyen készségekkel és érdeklődési területekkel rendelkezünk. A szakmaválasztást befolyásolja az, hogy például természettudományos vagy humán szakmai érdeklődési területen szeretnénk-e dolgozni, vagy valamilyen speciális készséget szeretnénk-e fejleszteni (például programozás). Az, hogy milyen érdeklődési területek vonzanak minket, jelzi azt is, hogy milyen szakmában lehetünk sikeresek, illetve annak az esélyét, hogy boldogok és elégedettek leszünk a munkánkkal hosszútávon.

Vizsgáld meg a munkaerőpiaci trendeket

A szakma kiválasztása előtt érdemes felmérni az aktuális munkaerőpiaci helyzetet. Milyen szakmákra van éppen nagy kereslet? Milyen készségekre van szüksége a munkavállalóknak az adott ágazatokban? Ha például az IT iparban van nagy kereslet az adatbázis-kezelői pozíciókban, akkor érdemes lehet ilyen irányba elindulni. Vizsgáld meg a munkaerőpiaci trendeket, hogy megtalálhasd azokat a szakmákat, amelyeknek a jövőben kiemelt jelentősége lesz!

Mérlegeljük a lehetőségeket

Az új szakma kiválasztása során érdemes fontolóra venni azt is, hogy milyen lehetőségeink lesznek beilleszkedni az új szakmai világba. Az interneten rengeteg állásleírás és szakmai információ áll rendelkezésre, és érdemes megismerkedni azzal, hogy milyen képességekre, képesítésekre lesz szükség a munka végzéséhez, milyen munkakörnyezetben és beosztásban dolgoznak a szakmabeliek, és hogy milyen lehetőségek vannak az előrelépésre. A keresés során természetesen ne hagyjuk figyelmen kívűl, hogy milyen szakmai hálózatokat tudunk igénybe venni, milyen kapcsolatokat sikerült már felépíteni az adott szakmában, és ne féljünk kérdezni szakmabeli ismerőseinktől!

Vizsgáld meg az átképzési lehetőségeket

Az átképzéshez számos lehetőség áll rendelkezésre, ami néha megnehezíti a legmegfelelőbb kiválasztását. Választhatunk például egyetemi és főiskolai képzések, magániskolák, tréningek, online tanfolyamok és kurzusok közül is. Államilag elismert szakmai képesítést akár már bárhonnan szerezhetünk, online keretek között, hétvégente. Például a Szókratész Akadémia  mindegyik tanfolyama online végezhető el.

Átmeneti időszak

Ahhoz, hogy a két szakma közötti átmeneti idő a lehető legzökkenőmentesebb legyen, érdemes folyamatosan fejleszteni képességeinket és készségeinket. Például olvashatunk szakmai cikkeket és beszámolókat, nézhetünk ingyenes oktató videókat, online kurzusokat. Az is fontos, hogy tapasztalatot szerezzünk, például részmunkaidős gyakornoki pozícióban, hogy megismerjük hogyan telnek a napok és hogyan működnek a munkafolyamatok az adott szakmában.

Az államilag elismert szakmai képzések esetében a tanfolyamok célja, hogy az elsajátított ismeretekkel és készségekkel a hallgatók könnyebben találjanak munkát az általuk választott szakmában. Böngéssz tanfolyamaink között és találd meg álmaid szakmáját!

Több
olvasnivaló